2012. április 25., szerda

Miért csalóka a kukoricaszirup?

A táplálkozási szakemberek szerint bizonyos élelmiszerek fogyasztását érdemes kerülni, ezek egyike a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.
Elterjedésében szerepet játszik, hogy folyékony, könnyen kezelhető, jóval édesebb a cukornál és lényegesen olcsóbb nála. Az előre csomagolt ételeket is jobban tartósítja. A kukoricaszirupot előszeretettel használja az édesipar. Észrevétlenül bújik meg az édesített termékekben,  üdítőitalokban, konzervekben, tortákban, a kekszekben, müzliszeletben, porított italokban, gyümölcslevekben, a konyhakész és mélyhűtött árukban, salátaöntetekben, szószokban is.
A fruktóz azonban máshogy bomlik le a szervezetünkben, mint a többi cukrok. Teljesen összezavarja a vércukorszint és az inzulintermelés közti kommunikációt, és inzulinrezisztenciát okozhat. Felszívódás közben ugyanis nem növeli a leptin mértékét. Ez a hormon hivatott arra, hogy a jóllakottságról küldjön jelzést az agynak, s ezáltal az étvágy csökkenjen.
A csökkent leptintermelődés  azonban felborítja a szervezet éhség-jóllakottság egyensúlyát, így aki fruktózt fogyaszt, többet kíván enni és inni!
Termékeken glükóz szirupként meg glükóz-fruktózszörpként is találkozhatunk vele vagy High Fructose Corn Syrup (HFCS) néven.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése