2012. május 12., szombat

Az arginin természetes forrásai


Arginin-pótlás mindenevőknek:
lazac és spenót
Az arginin vagy L-arginin, olyan aminosav, amelyet a szervezet maga is képes előállítani, ám külső pótlása is szükségessé válhat. A stresszes életmód, a fokozott fizikai igénybevétel, és például az égési sérülések megemelhetik a szervezet arginin igényét. Az arginin régóta ismert izomerősítő szerként, és nagyon kedvező hatással van a sejtek élettani folyamataira, az immunrendszert is erősíti.
Az arginin fokozott bevitelét kerüljék a várandósok és a szoptatós anyák. Skizofrénia esetén is ellenjavalt. Valamint érdemes figyelembe venni, hogy az arginin elősegíti az ajak- és a nemi herpesz kiújulását is.
Az argininben gazdag táplálékok között nem a zöld növények viszik a prímet. Az egyetlen kivétel a spenót. De azért vegetáriánusok is meg tudják oldani az arginin-pótlást, ha búzacsíra, búzaliszt, korpás búzakenyér, barna rizs, zabliszt, zabpehely, csicseriborsó, és a szója, szentjánoskenyér illetve magok (dió, mogyoró, napraforgómag, szezámmag, tökmag, mandula, kesudió, pisztácia) kerülnek étrendjükbe. És még ott van a csokoládé is.
Az arginint számottevőbb mennyiségben tartalmazzák a húsok, halak, tejtermékek. A tejtermékek közül a sajt, túró, tej, joghurt, tejsavó fehérje említhető. A szarvasmarha, sertés, baromfi-, fácán, fürj, és tenger gyümölcsei, alga tartalmazza. Halak közül a tonhal és a lazac gazdag argininben. Ugyancsak jó forrása még a tojás (főleg a sárgája) és a zselatin.
Flavin7 termékei közül ajánljuk: Amino Arginin kapszula, pH 11,5 L-Arginin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése