2012. július 25., szerda

Rizs helyett köretnek valók

Ha valaki unja a rizs köretet választhat más gabonaféléket is. Bár önmaga alternatívája lehet a barnarizs. De nézzük inkább a többieket!
Rizs, köles és hajdina
Itt van a sólethez használt árpagyöngy, melyet köretként is fogyaszthatunk. Ez valójában a hántolt árpa, melyet 40 percig kell főzni kb. háromszoros mennyiségű vízzel. A szemes árpát viszont egy órán át kell főzni. A főtt árpa is könnyen emészthető, ahogyan a biozab is. Ez utóbbi roboráló (felerősítő) hatású, és nemcsak kásának, hanem köretnek is kiváló. Háromszoros mennyiségű vízben 25-30 percig kell főzni.
rozs már csak neve miatt is jó lehet rizs helyet! A szemes rozst ajánlatos egy éjszakára vízbe áztatni, majd kb. háromszoros mennyiségű vízben 50-60 percig kell főzni.
És most jöjjenek a kevésné macerásak! Itt van például a hántolt köles mely, mely gyorsan megfő, édesítve és sósan is kellemes.
Ugyancsak egyszerű a hajdina főzése. Bár a hajdina igazából nem is gabonaféle, de ez senkit ne zavarjon, ha köretként szeretné enni. Kétszeres vízmennyiségben fedő alatt pároljuk, amíg megpuhulnak a jellegzetes háromszög alakú magjai.
A köles és a hajdina a gluténmentes diétához is ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése