2012. június 23., szombat

Növények kontra szúnyogok

Szúnyogűző növények
Szeretnél nyitott ablaknál aludni vagy kiülni a teraszodra, ám a szúnyogok társaságát nem kedveled. Nos vannak olyan növények, melyek alkalmasak arra, hogy távol tartsák a hívatlan vendégeket.
A szúnyogok ki nem állhatják a muskátli illatát. Helyezz el a párkányon, balkonon néhány muskátlis ládát. Sokfelé kaphatók olyan fajták, melyek a többinél még riasztóbbak a kis vérszívók számára, mint a többi. Itt van például a tetszetős citrommuskátli, rózsára és citromra emlékeztető illattal, általa a szúnyogokat és a legyeket is elűzheted.
A szúnyogok nem bírják a citrusos aromákat, mi viszont általában kedveljük ezeket. Tehát ha vannak ilyen növényed, helyezd azokat a „védelmi zónádba”. Szabadföldbe is ültetheted a citronellát, leveleinek erős citromillata van.
A kakassarkantyú erőteljes tömjénes illatával tartja távol a szúnyogokat. Ez levéldísznövény nyugodtan beültethető akár a muskátlik közé is.
S végül, de nem utolsósorban, következzenek azok a fűszernövények, melyeket nemcsak azért érdemes nevelgetned, hogy mindig friss fűszer legyen otthon, hanem még ingyen távol tartják a szúnyogokat is. Íme: rozmaring, bazsalikom, menta, citromfű, oregáno, babér. A gyógynövények közül pedig a körömvirág és a levendula illik ehhez a társasághoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése