2012. június 2., szombat

Miért és hogyan főzzünk barna rizst?

A barna rizs az egyik legegészségesebb és legharmonikusabb táplálékunk, hiszen a szervezetünk számára szükséges esszenciális savak mind megtalálhatóak benne. Rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat is bőségesen tartalmaz. Nem véletlenül ajánlják fogyókúrákhoz és tisztítókúrákhoz. Emésztőszervi betegek diétájában szinte nélkülözhetetlen. A barna rizs gluténmentes. Jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, az agyműködésre és különböző allergiás megbetegedések gyógyításában is használják. És a rákellenes diéta egyik alapeleme is.
Számtalan érv szól amellett, hogy hántolt (fehér) rizst a hántolatlan, s ezért sötétebb, változatára cseréljük. Ám a barna rizs esetén a jóval hosszabb főzési idő kedvét szegheti a változtatni szándékozónak.
Íme néhány tipp a barnarizs főzéséhez! A főzés előtt 8-12 órára érdemes a rizst beáztatni. 2,5-szeres mennyiségű vízben kell főzni, a vízbe nem kell sót tenni, így hamarabb fő meg. Sózni a főzés legvégén még lehet. A legkisebb lángon kell főzni 40-45 percig, majd állni hagyjuk az edényben, hadd puhuljon tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése