2012. június 16., szombat

Illatokkal a szúnyogok ellen

Ha szúnyogriasztó szereknél is inkább a természetes megoldások híve vagy, ajánlom az alábbi lehetőségeket. Szúnyogriasztó hatása van a citrom, a citronella, a citromfű, a menta (különösen az illatos macskamenta), az eukaliptusz és a levendula olajaknak. Ezeket keverheted egymással, sőt kapható már kevert illóolaj is pl. a citromos eukaliptusz olaj. A szúnyog utálja a vaníliát, néhány csepp vaníliaolajjal távol tarthatod! Pálmarózsa, cédrusfa vagy pacsuli illat is szóba jöhet. A geránium olaj is, ám érzékeny bőrűek ezt mandulaolajba keverjék.Az olajakat lehetőleg bioboltból szerezd be. Valódi olajt, ne utánzatot. Ha egy darab anyagra vagy papírra cseppentesz belőle és folt nélkül elpárolog, akkor megfelelő az olaj, ha foltot hagy, akkor így jártál, lehet, hogy azért volt olyan olcsó, mert nem valódi illóolaj.
Bőrre csak nagy tisztaságú illóolajat kenj. Javaslom, olyan illatot válassz, amit te szeretsz. Masszírozz az ún. parfümpontokba (fül mögé, a könyök- és térdhajlatba, a csuklód belső oldalába és a dekoltázsodba) egy cseppnyit. Másik módszer, valamilyen bázisolajba vagy krémbe csepegtetsz belőle egy keveset, majd azt kened egyenletesen magadra.
Az illóolajokból cseppenthetsz az ágyneműdre – hiszen nem hagy foltot, de egy tál vízben is hatásos lehet néhány csepp belőle. Vagy tedd szórófejes flakonba és néha-néha permetezz belőle a levegőbe.
És mit tegyél, ha mégis megcsípett egy szúnyog? Dörzsöld be a csípést a teafaolajjal: enyhíti a viszketést és gyorsítja a gyógyulást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése