2012. március 17., szombat

Hogyan jutunk Q10-hez és kiknek ajánlott szedése?

Körülbelül 30 éves korig a szervezet saját maga állítja elő a számára szükséges Q10 koenzim mennyiséget. Az életkor előrehaladtával csökken a szervezetben a termelése. S ez működési zavarokhoz vezethet és akár komoly tüneteket is okozhat. Enyhébb esetben krónikus fáradtságérzés, komolyabb esetben szív- és keringési rendellenességek forrása lehet az elégtelen Q10 koenzim ellátottság.
40 éves kor felett már ajánlott pótolni. Azoknak is, akik fokozott lelki és testi megerőltetésnek vannak kitéve: akik aktív sportolók vagy jelentős stresszhelyzetnek vannak kitéve. Javasolt egyoldalú táplálkozás (pl. diéta, fogyókúra) esetén is. Különösen ajánlott azoknak akik sztatin tartalmú koleszterincsökkentőt szednek, mert a sztatin gátolja Q10 koenzim termelődését a szervezetben. Hasonló hatása van egyes vérnyomáscsökkentőknek.
A Q10 természetes forrásai: makréla, lazac, pisztráng, szardínia, marhaszív és marhamáj, tojás. Növényi táplálékaink közül a brokkoli, spenót, földmogyoró, szójaolaj is tartalmazza.
Táplálék-kiegészítőkben is hozzáférhető, melyet az étkezéssel egyidőben kell bevenni.
A Q10 koenzim adagolásának jótékony hatása csak lassan, néhány hetes szedés után alakul ki. Ha valaki már előbb, alig néhány napos alkalmazás után is sokkal jobban érzi magát, az arra utal, hogy szervezetében nagymértékű volt a Q10 hiánya.
Megnyugtatásul: a kívülről bevitt Q10 nem gátolja a szervezetet, hogy maga is tovább termelje azt.
A Flavin7 napi 1-2 kapszulát ajánl a Q10 kapszulájából, melyben a Q10 koenzim bioflavonoid komplex-szel és kendermag őrleménnyel is egészült ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése