2012. március 10., szombat

Snidling: fűszer- és gyógynövény

A snidling vagy metélőhagyma ismert és nagyon egészséges zöldfűszer. Még lakásban is érdemes cserépben nevelgetni. Tartsuk hűvös, világos helyen, így akár egész télen vághatunk belőle. Fontos, hogy ne a tetejéből vágjunk, hanem inkább néhány szálat mélyen, majdnem a tövénél.
Apróra vágva sokféleképpen használható, ízesíthetjük és díszíthetjük is vele ételeinket. Még a diétás ételekhez is megfelelő fűszer. Csak nyersen ajánlott fogyasztani. Nem érdemes főzni, mert akkor ízét és zamatát elveszíti, a már elkészült ételhez lehet hozzátenni. Szórhatjuk levesek, omlett tetejére vagy akár krémes kenyerekre.
A snidling olcsó vitaminforrás. Gazdag A- és C-vitaminban, kalciumban és vasban. Régóta ismert vértisztító és érelmeszesedést lassító hatása: csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést. Antibakteriális hatását leggyorsabban a szájüregben és a garatban fejti ki. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő és gyomorerősítő hatása is van. Bélbetegségek esetén is sikerrel alkalmazható, de túlzott fogyasztása esetén gyomorfájdalom léphet fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése