2012. augusztus 1., szerda

Mákod van

A mákszem élettani értékét tekintve igaz kincs. Teli van aminosavval és olyan jóféle zsírsavakkal, amelyeket maradéktalanul tudunk emészteni. Bőségesen tartalmaz E-vitamint. Értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Van benne H-vitamint (biotin) is. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot tartalmaz. Kiemelkedően magas vastartalommal bír és gazdag magnéziumban.
És mit tud?
Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét.
Erősíti az immunrendszert és segíti a sebek gyógyulását. Nyugtató, altató hatása is ismert. Erősíti az idegeket, csökkenti az idegi eredetű fájdalmakat. Szebb lesz tőle a haj és a bőr is.
Lassítja az öregedési folyamatokat és növeli a szellemi teljesítőképességet. S idősebbeknek azért is ajánljuk, mert kiváló csontritkulás ellen. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

Akár megelőzésre akár gyógyítás céljából hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk mákot tartalmazó ételt. Az előrehaladott csontritkulásban szenvedők látványos javulást érhetnek el a mák rendszeres fogyasztásával. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését.
A legegyszerűbb, ha a reggeli müzlibe teszünk egy kanál darált mákot is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése