2012. augusztus 25., szombat

Az egészség üzenete az olívaolajban

Az olívaolajnak már megvan a méltó helye az egészséges táplálkozás listáján. Régóta ismert megelőző és gyógyító hatása szív- és érrendszeri, cukorbetegség, daganatok és ízületi betegségek esetében is. Már Homérosz is „folyékony aranynak” nevezte.
Titka az egyszeresen telítetlen zsírsavak magas arányában rejlik. Ám valódi védőhatása a benne lévő polifenoloknak köszönhető. Az olívaolaj növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét és csökkenti a triglicerid szintet. Mivel csökkenti a véralvadást is, valóságos gyulladás-gátlóként működik. Ezáltal gyógyítja az ízületi gyulladást és úgy tűnik még rákmegelőző hatása is van. Segíti a szervezetet az elhalt és károsodott sejtek eltávolításában. Egy kutatás szerint egyik polifenolja, az oleuropein képes a 2. típusú cukorbetegség megelőzésére. Az olívaolaj védi a csontjainkat is, azáltal, hogy enyhíti azokat a lokális gyulladásos folyamatokat, amelyek a csontritkulás kialakulásához vezethetnek.
Az olívaolaj könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik az emésztőrendszerben. Természetes antioxidánsai a A-, D-, és E-vitamin és a béta-karotin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése