2012. szeptember 8., szombat

Egészség zöld levélben: a kelkáposzta

Aki egészséges és kiegyensúlyozott szeretne lenni, egyen több kelkáposztát! A kelkáposzta táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, az emészthető rostok, fontos ásványi sók, valamint a vas, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin-tartalma adják. Jó folsavforrás is. Immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladás-gátló élelmiszerként tartják számon. A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk. Ez elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét. Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását a szervezet számára a növény E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. 
A B-vitamin tartalma nemcsak az emésztésre, hanem az idegrendszerre is jótékony hatással van. 
A kelkáposzta egyik legismertebb tulajdonsága, hogy remek csonterősítő. Ugyanis kalciumtartalmát a szervezet a benne található a magnéziummal és a káliummal együtt ideálisan tudja hasznosítani. A kalcium és kálium együttes jelenlétének köszönhető vérnyomás szabályozó hatása. És a kelkáposzta még remekül hat a szabályos a szívműködésre is.
Minden súlycsökkentő diétának hasznos alapanyaga lehet, hiszen kalóriatartalma alacsony (100 gramm csak 30 kcal-t tartalmaz). Ez a mennyiség kelkáposztából a napi ajánlott A-vitamin több mint háromnegyedét és a C-vitamin-adag közel kétszeresét tartalmazza.
Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, és nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése