2012. augusztus 18., szombat

Ételérzékenység és migrén

A migrénes fejfájások gyakran összefüggésbe hozhatók bizonyos élelmiszerekkel. Leggyakrabban a sajt, a csokoládé, a citrusfélék és a kávé lehet a kiváltó okok között. De ott vannak még listán az alkoholtartalmú italok (különösen a sör, vörösbor) az érlelt, erjesztett, kovászolt vagy ecettel készült ételek.
A koffein nemcsak a kávéban, teában, kólában más üdítőkben is. A light üdítőkben is van veszélyforrás. Érdemes kerülni a mesterséges édesítőszert, az aszpartamot valamint az ízfokozó nátrium glutamátot tartalmazó készítményeket. Ez utóbbit kínai ételekben, fűszersókban, kalóriaszegény ételekben, zacskós levesekben is megtalálhatjuk.
Gyakran gyanúba kerülhetnek konzervek, félkész ételek, felvágottak, tejtermékek.
Zöldségek, gyümölcsök közül migrénre érzékenyebbekre kedvezőtlenül hathatnak a már említett citrusféléken kívül a datolya, füge, banán, mazsola és más szárított gyümölcsök, ringlószilva, papaja, avokádó, málna, zöld paradicsom, vörös szőlő, hagyma, babfélék, savanyú káposzta.
Érdemes próbát tenni a csonthéjasok (mandula, pisztácia, mogyoró stb.) elhagyásával is. Valójában az egyéni érzékenység alapján bármilyen élelmiszer fokozhatja tüneteit. Az étkezések naplózása és a kizárásos diéta segíthet a nyomozásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése