2013. március 16., szombat

Miért is nevezik aranygabonának a kölest?

Nemcsak a hántolt köles sárgás színe miatt nevezik aranygabonának, azért is, mert a köles az egyik legegészségesebb gabonaféle. Valószínűsíthető, hogy a magyarság egyik legrégebb óta ismert tápláléka. Nagy a fehérjetartalma és igen gazdag vitaminokban és nyomelemekben. Könnyen emészthető. Fontos tudni róla, hogy szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. A köles képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből úgy, hogy közben a szervezet ásványi anyag veszteségét kiegyenlíti. Csökkenti a vér koleszterin szintjét, gyulladáscsökkentő hatása is van. A lúgosító étrend egyik alapélelmiszere lehet. Jó tehet a köszvényeseknek is. És fontos szerepet tölthet be a candidások étrendjében. Fogyasztása kifejezetten ajánlott vashiány esetén és savtúltengésnél. Kedvezően hathat szénanátha esetén is. Ajánlják még vese- és hólyaggyulladás, valamint a lép megbetegedése esetén.
Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és késlelteti az öregedési folyamatokat. A köles erősíti a fogainkat, csontunkat is. Sőt a bőrünk, hajunk, körmünk szép lesz tőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése